Jeg elsker små gør-det-selv hacks, hvis de kan give lidt fotografisk kant. I torsdags var jeg i Odense med arbejdet, og havde gjort et lille kamerahack klar til turen: Farvelade på filtret.

Hacket er ret simpelt: Find et billigt UV-filter (man kan typisk finde et billigt filter på nettet til under 50 DKK), og tegn lidt på det med et par tuscher. Jeg bruger whiteboard markers, da farven fra dem er nem at fjerne igen med en klud.

Du vælger selv om du vil farve med én farve, flere farver og hvor tæt du vil farve. Eksperimenter med det. Jeg kan specielt godt lide skæret fra den røde farve, og at lade en lille plet i midten være helt fri for farve. Hullet gør at motivet i midten af fotografiet står skarpt.

Marie på vej til Odense
Anders nyder en smøg

Resultatet giver billeder med kraftigt farvede områder og vignettering. Effekten virker bedst ved læve blændetal, da det giver mere sløring af farveladen på filtret. Se eksempelvis billederne nedenfor: Det første/det til venstre er taget med blænde f13 og det sidste/det til højre er taget med blænde f2.8. Jeg foretrækker det sidstnævnte.

Blænde f13 – farveladen er meget skarpt tegnet
Blænde f2.8 – sløringen gør farveladen mere diffus

Da farven sidder på et filter foran objektivet, kan du nemt dreje på filtret, og dermed definere hvilke dele af billedet, der skal udsættes for den ene, anden eller tredje farve (alt efter hvor mange farver du har tegnet på filtret). Se eksemplerne nedenfor, hvor jeg har drejet på UV-filtret.

Den røde farve er i venstre side, blå i højre
Den røde farve er øvest, blå nederst
Rød farve til højre, blå til venstre – roteret en anelse med uret
Rød farve til venstre, blå til højre – roteret en anelse med uret

Anyways – det er et nemt og hurtigt gør-det-selv hack, og du kan komme i gang med det for under en 50’er. Jeg synes selv det fungerer bedst til portrætter. Det giver en lidt rock’ n’ roll agtig stil. Men det kan også bruges til f.eks. street fotografering. Så gå ud og tag nogen sjove billeder:-)

Marie ligner lidt en rockstjerne:-)
Tårn i Odense bådet i rødt og blåt lys

Skriv et svar

Jeg sender kun nyhedsbreve ud lejlighedsvis - 2-4 gange om året. Og du kan altid afmelde nyhedsbrevet igen ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet. Nyhedsbrevet er drevet med Mailchimp, og dine informationer vil derfor blive håndteret af Mailchimp.

© 2019 Stefan Grage